Samen voor een beter onderwijs

Na de pandemie en de verschillende lockdowns die erbij gepaard gingen, was het voor kinderen en jongeren die naar school gingen niet makkelijk om plots te switchen van offline les in het klaslokaal met vrienden naar online les alleen thuis. Door deze grote verandering, is er iets geswitcht in het hoofd van de leerling én bij de scholen. Het kan beter en we moeten flexibeler zijn in het geven van goed onderwijs. Geen enkele leerkracht was het namelijk gewoon om online les te geven en de aandacht van de kinderen erbij te houden. Hierdoor is er en nieuwe organisatie opgericht voor leerkrachten, namelijk https://www.stichting-leerkracht.nl/

Reorganiseer het onderwijs van nu

Het is belangrijk om als leerkrachten samen te werken om de leerlingen het beste onderwijs te geven. Zo wil je de leerlingen zoveel mogelijk kennis te geven op een leuke manier. Echter zijn de tijden veranderd en is het duidelijk dat kinderen snel overprikkeld geraken door het gebruik van verschillende schermen als inspanning én ontspanning. Ook zijn leerlingen sneller weg met kennis, vooral wanneer het met de computer te maken heeft en is het soms moeilijk daardoor hun volledige aandacht er nog bij te hebben. Het is dus tijd om het onderwijs te reorganiseren door het uitproberen van verschillende methodes.

Flipping the classroom

Er bestaan verschillende mogelijkheden van aanpak om het onderwijs te reorganiseren maar de meest populaire van nu is Flipping the classroom. Dit betekent dat je aan de hand van het luisteren naar de leerlingen door middel van verschillende workshops hen geeft wat ze exact nodig hebben. Zo is het allereerst belangrijk om te luisteren naar de stem van de leerlingen om te bekijken wat zij nodig hebben. Daaruit een soort verbeterbord te maken met verschillende doelen en acties om deze doelen te bereiken en de lessen te veranderen naargelang de doelen die je wilt bereiken en wat de leerlingen nodig hebben. Na dit verkrijg je een feedbackloop zodat je steeds weer door deze stappen gaat tot je er zeker van bent dat de nieuwe lesmethode werkt.