Lagere CO2 uitstoot havermelk en diervriendelijker

Oat milk in a glass on a wooden plate with sprinkled flakes of baked cereal on a brown background. Milk substitute, milk for vegetarians. Copy space.Oat milk in a glass on a wooden plate with sprinkled flakes of baked cereal on a brown background. Milk substitute, milk for vegetarians. Copy space. High quality photo

Bij ecobewuste mensen wordt havermelk de laatste jaren steeds populairder. Geen wonder, want havermelk levert per liter ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot op van koemelk. En havermelk is ook nog eens veel diervriendelijker. Want de praktijken in de melkveehouderij, waarbij kalfjes van de moeder worden gescheiden en koeien vaak op een niet zo diervriendelijke manier worden gehouden, zijn omstreden. Bij havermelk zijn er natuurlijk geen dieren die eronder lijden. Dat geeft natuurlijk een lekker gevoel, want je bent goed bezig voor dieren en voor de planeet.

Havermelk goed alternatief voor koemelk, als je uit andere bronnen voldoende eiwit binnenkrijgt

Nadeel van havermelk is dat het minder eiwit bevat en minder van bepaalde vitamines, die wel in koemelk zitten. Daar staat natuurlijk tegenover, dat haver weer andere vitamines bevat die minder in koemelk zitten. De grootste havermelkfabrikanten hebben dat ondervangen door deze vitamines, zoals vitamine B12 en vitamine D, toe te voegen. 

Voor kinderen kan je beter kijken naar een meer eiwitrijk alternatief, zoals sojamelk. Want havermelk bevat maar weinig eiwit. Voor volwassenen is havermelk dan wel weer een goed alternatief voor koemelk, tenminste: als er verder voldoende hoogwaardig eiwit in je voedsel zit.  Wel moeten er aan de havermelk dan extra vitamines en mineralen worden toegevoegd, die ook in koemelk zitten. De grote fabrikanten doen dat ook. Dus als je havermelk kiest in plaats van koemelk van deze grote fabrikanten, hoef je je over deze vitamines geen zorgen te maken. 

De Havermelk test, welke is de beste?

De twee populairste soorten havermelk, van de merken Oatly and Alpro, zijn uitgetest door de ecodeskundigen van EcoToday. Hierbij keken ze vooral hoe geschikt ze zijn om  ze te gebruiken voor expresso.  Deze test van Oatly Barista en Alpro leverde een duidelijke winnaar op.  Welke dat is? Het antwoord daarop, dus de beste havermelk voor expresso vind je in dit artikel van EcoToday! Hopelijk ga je nu snel genieten van een heerlijke kopje duurzame espresso.