Gehoorbescherming voor het klussen, een plezier om te werken

Ga je klussen, vergeet dan je gehoorbescherming niet. Als je klust binnen een bedrijf en je werkt minimaal 8 uur per dag in een omgeving met harde geluiden (bijvoorbeeld door grote machines), dan zal er goede gehoorbescherming aanwezig moeten zijn. Klus je niet bij een bedrijf maar als hobby, ook dan dien je een paar oordoppen aan te schaffen. Je wilt namelijk het risico op gehoorbeschadiging zo veel mogelijk verminderen.

Waarom gehoorbescherming bij klussen
Ook als zelfstandig- of hobbyklusser dien je jezelf dus te beschermen. De machines waarmee je werkt kunnen geluid produceren boven de 80 decibel en dat kan je gehoorcapaciteit ernstig aantasten. Denk hierbij aan een blijvende pieptoon horen, vervorming van gehoor of zelfs volledig verlies. Wil je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van gehoorbescherming, dan zou je de voorwaarden in de Arbeidsomstandighedenwet kunnen bekijken. Daarin is namelijk opgenomen waaraan de oorbeschermers in het bedrijfslever aan moeten voldoen.

Bescherm jezelf met (regel)maat
Oordoppen zijn te vinden in de supermarkt of bij een drogist, maar klus je op frequente basis dan is het goed om oordoppen op maat te overwegen. Op maat gemaakte oordoppen zijn wat prijziger dan universele oordoppen, maar gaan ook langer mee. Je zult ze een paar jaar kunnen gebruiken omdat ze makkelijk in onderhoud zijn. Je kunt ze voor elke klus gebruiken, want door de pasvorm zul je er geen last van ondervinden. Wel zo veilig.