De strap binding

De strap bindingen is een van de meest verkochte type snowboard bindingen, dit is al enkele jaren zo. Deze bindingen zijn met een baseplate bevestigd aan het board. Om de enkels en onderbenen te ondersteunen zit er aan de achterkant van de baseplate een zogenoemde ‘highback’ bevestigd. Dit zorgt ervoor dat er meer bewegingscontrole ontstaat over het board. Het gebruik van de strap binding is gemakkelijk. Door de backside van het snowboard in de sneeuw te duwen en de frontside omhoog te brengen. De twee of drie verstelbare gespen zullen ervoor zorgen dat de voeten goed vastzitten op het snowboard. De combinatie van de gespen en de highback zullen zorgen voor een goede controle over het board.

Verschillen

Het verschilt per binding of er twee of drie straps op de binding zit. Twee straps zullen meer bewegingsvrijheid geven, maar drie straps geven extra steun en controle. Er zal een strap boven de enkel zitten en een ander boven of voor de tenen. De vorm van de baseplate en de hoogte van de highback kunnen per model verschillen. Het ligt er ook aan wat voor een soort snowboarder gebruikt maakt van de snowboard bindingen. Boarders die op de alpine snowboarden geven vaak de voorkeur aan stevigere en langere highbacks, om zo meer controle te krijgen. Freestylers geven voorkeur aan kortere highbacks voor meer flexibiliteit.

Min- en pluspunten

De strap bindingen worden gebruikt in combinatie met softboots. De bindingen geven alle steun die de voeten nodig hebben, daardoor kunnen de snowboard schoenen ook zachter en comfortabeler zijn.  Met oefening zullen de strap bindingen makkelijker in gebruik worden en zullen de bindingen ook makkelijker los gemaakt kunnen worden. De strap bindingen zijn licht en sterk, geven extra controle over het board en hebben precieze instelmogelijkheden. Daartegenover staat dat het open en dicht maken van de gespen tijd kost, omdat er meerdere straps apart losgemaakt moeten worden.